11 Mart 2007

-->

Ipod’un ötesi iPhone

Müzik dünyasında devrim yaratan iPod’la yeniden doğan efsanevi bilgisayar üreticisi Apple, şimdi de iPhone adlı bir cep telefonuyla tüketicilerin kalbini çalmaya hazırlanıyor.

Apple CEO’su Steve Jobs’un, geçtiğimiz günlerde San Francisco’da yapılan Macworld Konferansı’nda tanıttığı iPhone’nun ekranı dokunmatik. Kullanıcı menüdeki ikonlara dokunarak müzik, internet, ses mesajı ve e-posta gönderebiliyor. Mac OS X işletim sistemi ile çalışacak, Microsoft Windows ile uyumlu olacak olan Apple iPhone’da 2 megapiksel dahili dijital kamera bulunuyor. Dahili 4 Gigabayt hafızalı modelinin satış fiyatı yaklaşık 500 dolar, 8 Gigabaytlık versiyonun ise 600 dolar civarında olacağı ve Haziran ayında Avrupa’da satışa çıkacağı açıklandı. Cep telefonunda yüksek hızda bağlantı (Wi-Fi) ve Bluetooth kablosuz standartları ile GPS bulunacak, ayrıca internetten Yahoo ve Google’ın servislerine bağlanabilecek.

24 Mart Kapatma Günü

“İnsanların bilgisayarsız hayatı fazlasıyla zor hatta belki imkânsız buldukları aşikâr. Eğer onlar sadece bir gün için kaybolsalardı, baş edebilir miydik? İnternette yer edinmek için gelmiş geçmiş en büyük küresel deneyin bir parçası ol. Deneyin arkasındaki düşünce kaç insanın koca bir gün boyunca bilgisayarsız dayanabileceğini keşfetmek ve iştirak ettiğimizde ne olacak! Bu günde bilgisayarınızı kapatın ve keşfedin! Bilgisayarsız 24 saat boyunca yaşayabilir misiniz?”

Bu cümleler 24 Mart günü tüm dünyada bilgisayarların bir günlük de olsa kapanmasını sağlamak isteyen http://www.shutdownday.org sitesinin yöneticilerine ait.. Onüç dilde hazırlanan sitenin ana sayfasında yer alan ankete katılanların %80 i bu eyleme katılacaklarını ve bir günlük bilgisayarsızlığa katlanabileceklerini belirtiyorlar. Peki siz “Bilgisayarsız 24 saat boyunca yaşayabilir misiniz?”

Parolanız parmak iziniz

Artan internet hızlarıyla gelen veri depolama sıkıntısının önüne geçmek için geliştirilen harici belleklerle gelen yeni bir soruna LaCie el attı: Güvenlik!

Geçtiğimiz günlerde duyurulan yeni harici belleklerde verilere erişim izni için parmak izi kullanılıyor. Böylece siz olmadan diskinize hiç bir şekilde müdahale edilemiyor ve verileriniz daima güvende kalıyor. FireWire 800, FireWire 400 ve USB 2.0 veri erişim yollarını kullanan bu yeni bellek, PC ve Mac için tasarlanan arayüzüyle beş kullanıcıya kadar parmak izi tanımlaması dolayısıyla erişim hakkı tanıyor. 500 Gigabayt kapasiteli ürün resmi sitesinde 209 sterlinden satılıyor.

Trafik çilesine teknolojik cevap

Bütün gün işyerinde çalıştıktan sonra aracınıza binip mutlu yuvanıza doğru hareket geçiyorsunuz ve o da ne! Bitmek tükenmek bilmeyen bir trafiğin içinde kendinizi buluveriyorsunuz. Evine ulaşmak için müthiş bir mücadeleye giriyorsunuz ve belki “Keşke yanımda, buradan kurtaracak bir melek olsa” diye duaya başlıyorsunuz. işte bu noktaya da teknoloji el attı ve “taşınabilir yer belirleme sistemleri (Portable Navigation Systems)” birbiri ardına raflarda boy göstermeye başladı. Önceleri el yakan bu sistemler rekabetin kızışmasıyla 100 doların altına kadar düştü. Bu ürünlerden biri de “TrafficGauge Industry” şirketinin Seatle kenti için çıkardığı sistem aşağı yukarı bir el bilgisayarı büyüklüğünde ve resmi sitesinde sadece 49 dolara satılıyor. Cihazda bulunduğunuz noktadan itibaren çevrenizdeki sokakları görebilmekte, gideceğiniz yere ulaşım haritasını çıkarabilmektesiniz. Bahsettiğimiz model kadar ucuz olmasa da yüzde yüz yerli sermaye ile genç Türk Mühendislerin kurduğu Navturk’un 5 yıllık bir çalışma sonucu meydana getirdiği ve İzmir’in de içinde bulunduğu yer belirleme sistemi “NAVTURK Navigasyon Sistemi”ni, HP’nin iPAQ hw6515 modelinde kullanarak Türkiye’de de adres sormadan, kaybolmadan rahatça istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.

Hem göze hem kulağa
Gün geçmesinki yeni bir mp3 çalar çıkmasın. İkibinli yılların gençlik için en önemli icatlarında biri olan mp3 çalarların üreticileri de büyüyen bu pazarda ayakta kalabilmek ve rakiplerinin bir adım önüne geçebilmek için yeni özelliklerle tüketicileri cezbetmeye çalışıyor. “Cowon Systems” şirketi de geçtiğimiz ayın son günlerinde duyurduğu “Cowon D2” modeliyle kullanıcıların hem kulağına hem gözüne hitap etmeye hazırlanıyor. Dahili radyosu bulunan cihaz, mp3 formatı yanında WAV, WMA, FLAC, Ogg, Vorbis gibi kayıpsız video ve müzik formatları da desteklemekte, 3,5 saat şarj edilerek 52 saate kadar kullanım imkanı sunması, 2,5 inçlik dokunmatik, geniş ekranı, SD Hafıza kartı girişiyle hafıza artış imkanı cihazın diğer artı özellikleriyle rakiplerinden kolayca sıyrılmaktadır. Ancak iki gigabaytlık modelinin 189 dolar, iki gigabaytlık modelinin 219 dolar seviyesinde satılması ve rakiplerine göre dezavantaj olarak nitelendirilebilir. Amerika’da satışa çıkarılan ürünün gelecek ay ülkemizde de satışa sunulmasını bekliyoruz.

Comments are closed.