30 Eylül 2007

-->

Cepte Türkçe vergisine son!
Hepimizin başına gelmiştir. Güzel Türkçemizle yazıp gönderdiğiniz kısa mesajlar için normalin iki katı kontor kesmiştir, operatörünüz… Zira İngilizceye göre düzenlemiş olan GSM alfabesinde Türkçe harfler yer almadığı için operatörlere ek maliyet getiriyor, onlarda bu maliyeti tüketice yansıtıyorlar. GSM lisanslarının dağıtıldığından beri geçen yıllara rağmen bu ayıp düzeltilmemiş, adeta dilimizi kullandığımız için cezalandırılır olmuştuk, “ı, ğ, ş, İ, Ğ, Ş” harflerinden yoksun mesaj yazmaya mahkum edilmiştik. Ancak sonundan
Telekomünikasyon Kurumu cep telefonlarından gönderilen kısa mesajlarda Türkçe karakter kullanıldığında daha fazla ücretlendirmenin önüne geçmek için tarihi bir karar aldı. Karara göre, 1 Ocak 2008’den itibaren, Türkçe karakter nedeniyle SMS’lerden doğacak maliyeti cep telefonu işletmecileri üstlenecek, cep telefon cihazı üretici işletmecilere de 1 Temmuz 2008’e kadar süre verilecek, bu sorun donanımsal yada yazılımsal olarak çözülecek. 1 Temmuz 2008 sonrası uygun olmayan cihazların Türkiye’ye girişi yasaklanacak.

Sayılı bilişim fuarlarından CeBIT Bilişim Eurasia 2007 kapılarını dünyanın dört bir yanındaki 70 kadar ülke ve bölgeden yüzde seksenikisi profesyonel olmak üzere toplam 150 bini aşkın ziyaretçiye açıyor. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından gelen “karar vericileri” ağırlayan fuar, İstanbul TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi`nde 2 – 7 Ekim 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Bu yıl İş Dünyası, Dijital Yaşam ve Telekomünikasyon olmak üzere üç ana bölümde toplanan fuarda “Gelecek Parkı, Kamu Sektörü, İş ve Kariyer” başlıkları altında tematik bölümler ile Mobil iş çözümleri gibi özel bölgeler de yer alacak. Özellikle ilk kez düzenlenecek olan “İş ve Kariyer Tematik Bölümü”nde kariyerinin ilk basamaklarındaki biz gençlerle tepe yöneticilerin buluşacak, teknolojiyi yönetenlerle üretenlerin buluşması sağlanacak.

http://www.cebitbilisim.com
2008’de 8 kat hızlı
İngiltere’de faaliyet gösteren Enformasyon Teknolojisi Keşif Vakfı tarafından yapılan Avrupa’daki internet bağlantı hızları karşılaştıran araştırmanın sonuçlarına göre ortalama 1.6 mbps ile onikinci olabildik. Ancak Türk Telekom’dan geçtiğimiz günlerde gelen haberler yüzümüzü güldüreceğe benziyor. Şirket 2008 başında yeni DSL teknolojisi,VDSL ve fiberoptik kablolar sayesinde, halen internette en fazla 4 MB olan bağlantı hızını, 30 Mbit’e kadar yükselteceğini duyurdu. CeBIT Bilişim 2007 fuarındaki standında bu yeni teknolojisinin de dahil olduğu yaklaşık 24 yeni ürününü tanıtacak olan Türk Telekom, pazarın yüzde 97’sine sahip TTNET ve diğer servis sağlayıcılarla birlikte VDSL teknolojisini ev ve ofislere taşıyacak.

Halo 3 geldi
Sony, Nintendo ve Microsoft’un başı çektiği markalararası savaşta son hamle, Microsoft’tan geldi. Firmanın Xbox oyun konsolu için hazırladığı Halo adlı üçlemenin sonuncusu, Amerika ve Avrupa’da piyasaya sürüldü. Önceki iki oyunun devamı niteliğindeki Halo 3 insanlığın sonunun geldiği bir dönemde başlıyor ve amaç yine bu kötü sonu engellemek. Daha önceki örneklerde olduğu gibi bu defa da oyun meraklıları ürünü satın almak için mağazalar önünde saatlerce bekledi. Ancak kötü bir sürprizle karşılaştılar. Satılan bir çok oyun CD’sinin çizik çıkması tüketicileri isyan ettirdi. Çıkan bu gibi sorunlar ve kızışan rekabet oyun promosyonu için 10 milyon doları gözden çıkaran Microsoft Patronu Bill Gates’i iyice köşeye sıkıştıracağa benziyor.

Comments are closed.