Ege Life Dergisi – Nisan 2011

-->

En son internete ne zaman girdiniz?

Artık bir ihtiyaç haline gelen, yolda sokakta tatilde bile kopamadığımız internet bir zamanlar lükstü. Ancak şimdi temel ihtiyaçlardan biri oldu. Peki hiç düşündünüz mü, buralara nasıl gelindi? Genel olarak özetlemek gerekirse İnternet, daha hızlı iletişim için hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılında başlayan araştırmalara kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Birçok kişinin araştırmalarıyla doğan İnternet’in babasının 1989 yılında yaptığı çalışmalarından ötürü İngiliz bilimadamı Tim Berners-Lee olduğu kabul edilmektedir. Türkiye’de ise modern anlamda İnternet’e ilk giriş Nisan 1993 yılında ODTÜ ve Tübitak’ın ortaklaşa yaptığı proje kapsamında gerçekleştirildi. Bu nedenle her yıl Nisan ayında Internet Haftası kutlanmaktadır. Geçtiğimiz ay da 11-24 Nisan tarihleri arasını İnternet Haftası olarak kutladık. Üniversiteler, belediyeler, odalar başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun düzenlendiği etkinliklerle su, hava gibi temel ihtiyacımız olan bilginin modern kaynağının ülkemize girişini kutladık. İnternet haftanız kutlu olsun, bilgisiz, bilişimsiz kalmayın.

Bakalım en şanslı kim?

Tartışmasız en büyük sosyal mecra olan Facebook, neredeyse her hafta yeni bir rekor üye sayısı açıklıyor. En son beşyüz milyonuncu üyesini açıklayan Facebook şimdi de bir milyarıncı üyesini açıklamaya hazırlanıyor.

Tabii bunu sessiz sedasız yapmayacakları kesin. Dolaşan söylentiler arasında bir milyarıncı üyeye lüks bir otomobil, muazzam bir ev ve Facebook’un dillere destan ofislerinden birinde çalışma imkanı verileceği bulunuyor. Bakalım bu dev siteye üye olarak söylentilerde bahsedilen muhteşem hediyelere sahip olacak şanslı insan kim olacak?

Sayılarla

  • 500 Milyondan fazla kayıtlı kullanıcı
  • Bunların %50si hergün düzenli giriş yapıyor
  • Her kullanıcının ortalama 130 arkadaşı bulunmakta.
  • Kullanıcılar bir ayda ortalama 700 milyar dakika harcıyorlar
  • Kullanıcılar ortalama 80 sayfa, grup ya da etkinlikle doğrudan iletişim içinde
  • Kullanıcılar bir ayda ortalama 30 milyar parça içerik paylaşıyor.
  • Facebook 70 dile çevrilmiş durumda ve 300000’den fazla kişi çeviri için gönüllü olarak çalışıyor.
  • Kullanıcıların %70’i Amerika Birleşik Devletleri’nin dışında yaşıyor.

IPhone5 ile üç boyutla geliyor

IPod, IPhone 1-2, IPad derken IPhone 5 çıktı çıkacak. Amerikalı kaynaklara göre yaz sonu, sonbahar başı derken Asyalı dostlarımız haziranda elimizde olacağını iddia ediyorlar. Yaklaşık bir ay öncesine kadar, her yıl olduğu gibi 6 Haziran’da San Francisco’da düzenlenecek olan Worldwide Developers Conference (Dünya Geliştiriciler Konferansı) da açıklanması bekleniyordu ancak sanırım bu yıl gelenek bozulacak.

Peki yeni neler geliyor, bir göz atalım. Öncelikle devrim niteliği taşıyan üç boyutlu kamerası ve üç boyutlu ekranı en çok ilgi çekecek ve fark yaratacak özellikler olarak duruyor. Patentini bizzat Apple’ın elinde bulundurduğu bu iki yenilikle mobil uygulamalarda gerçeklik artacağı gibi rakiplerin soluğunu keseceğe benziyor. Öte yandan birçok kez eleştirilen USB bağlantı desteğinin bulunmayışı da bu yeni modelde giderileceği benziyor. Söylentilere göre USB 3 desteği ve Apple ile Intel’in beraber geliştirdikleri Thunderbolt iletişim teknolojisi de geleceğe benziyor.

’den dev yatırım

Dünya değişiyor, dünya değiştikçe de beklentiler istekler artıyor. Eskiden en büyük sabit disk alanı bizim olsun derken artık internet üzerinde depolama alanım daha büyük olsun daha hızlı erişelim istiyorum. Bununla ilgili de firmalar birbiriyle yarışarak bu yeni pazara girmeye çalışıyorlar. Dropbox.com, Amazon S3 hizmetleri kişisel kullanımda giderek büyürken, IBM ve Microsoft’un kurumsal depolama çözümler pazarını kapışmaya çalışıyor. İşte bu ortamda Dell bir milyar dolarını bu pazara yatırmaya karar verdi. Bu kararında depolama alanı kısıtlı mobil cihazların ve tabletlerin hızla yaygınlaşması da önemli bir rol oynuyor. 18 ay gibi kısa bir sürede dünyanın çeşitli yerlerinde 22 veri merkezi açmaya karar veren Dell, bulut bilişim, sanallaştırma gibi yeni yıldızı parlayan sözcükleri hayatımıza daha çok sokacağa benziyor.

Tarayıcı savaşları

Bildiğiniz üzere deniz derya internete erişmek için kullandığımız çeşitli programları tarayıcı (browser) olarak adlandırıyoruz. Bilişimin her köşesinde olduğu gibi bu alanda da oldukça sıkı bir rekabet sürüyor. İkibinli yılların ba şında %90larda seyreden Internet Explorer (IE) %45’lere gerileyerek hakimiyeti şimdi yerini Firefox – Chrome rekabetine bıraktı. Ardı sıra sürümler çıkaran, üstelik sattığı işletim sistemleri içinde hazır olarak tarayıcısını veren Microsoft bu rekabetten yorgun düşmüşe benziyor.

Bu noktada Firefox’a destek vererek IE’nin sonunu hazırlayan Google ise kendi tarayıcısını çıkararak desteklediği Firefox’u ikincilik tahtından indirmek üzere. IPhone, IPad rüzgarı daha doğrusu zorlamasıyla da Safari son yıllarda ivmelenerek dördüncülüğe kuruldu. IE9 un çıkması Microsoft’un pazarda yeniden güç kazanmasına yarar mı bilinmez ama kullanıcılar ve özellikle geliştiriler için rahat bir nefes aldıracağa benziyor.

 

MOTOROLA XOOM

Gün geçmiyor ki yeni bir tablet çıkmasın. IPad’in rüzgarı, Google Android mobil işletim sisteminin gücüyle teknoloji devleri birbiri ardına tabletleri piyasaya sürmeye başladılar. Bunlardan biri de geçtiğimi günlerde görücüye çıkan Motorola XOOM. Son zamanların popüler özelliği 3G yi destekleyen ve desteklemeyen olmak üzere iki modeli olan tablet, Adobe Flash desteği, 5MP ve 2MP iki kamerası ve daha geniş ekranıyla IPad2’ye fark yaratıyor. Ayrıca ekran çözünürlülüğü de IPad2’ye göre daha iyi. Bakalım bu tablet yarışında kimin dediği olacak.

Comments are closed.